Projekt jest realizowany w ramach Programu Inicjatyw Transgranicznych Euroregionie BUG z wsparciem udzielonym przez Norwegię poprzez dofinansowanie ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego Wartość projektu: 74 294,48 zł
Cel ogólny projektu:
Rozwój turystyki ekologicznej na terenie powiatu łęczyńskiego i rejonu żółkiewskiego.
Cel szczegółowy:
1 wymiana dobrych praktyk w zakresie turystyki ekologicznej pomiędzy instytucjami oraz mieszkańcami powiatu łęczyńskiego i regionu żółkiewskiego.
2 Podniesienie wiedzy mieszkańców powiatu łęczyńskiego i regionu żółkiewskiego na temat bogactwa kulturowego oraz przyrodniczego regionu przygranicznego
3 Promocja turystyki ekologicznej w powiecie łęczyńskim i rejonie żółkiewskim
Działania:
Kwiecień 2010 r
Początek realizacji projektu
13-15 Maj 2010 r
wyjazd uczestników projektu do Żółkwi:
konferencja otwierająca projekt
wizyta studyjna w gospodarstwach agroturystycznych w rejonie żółkiewskim z prezentacja potraw ludowych regionu
Obiad- Degustacja tradycyjnych potraw ludowych Ukrainy
Zwiedzanie atrakcji turystycznych Rejonu Żółkiewskiego
17 Maj – 14 Czerwiec 2010 r
Warsztaty kulinarne – 15osób z Powiatu Łęczyńskiego
9- 11 Czerwiec 2010 r
Przyjazd delegacji Rejonu Żółkiewskiego
Warsztaty kulinarne- 15 os z Regionu Żółkiewskiego
Zwiedzanie atrakcji turystycznych Powiatu Łęczyńskiego
Lipiec, Sierpień 2010 r
Wydanie publikacji „Tradycyjne potrawy ludowe Powiatu Łęczyńskiego i Rejonu Żółkiewskiego”
Wrzesień 2010 r
Zakończenie i realizacja projektu