W dniu 29 lipca 2019 r. w Starostwie Powiatowym w Łęcznej odbyła się konferencja „Dzień Produktu Lokalnego i Tradycyjnego w powiecie łęczyńskim”. Organizatorem wydarzenia było Starostwo Powiatowe w Łęcznej. Partnerami merytorycznymi panelu byli: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Łęcznej, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Urząd Skarbowy
w Łęcznej oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łęcznej.
Na spotkanie przybyli przedstawiciele ponad 40 Kół Gospodyń Wiejskich. Wiedza oraz doświadczenie prelegentów pozwoliły na opracowanie kompleksowego programu oraz zbioru praktycznych porad dla zgromadzonych gości. Podczas wydarzenia, uczestnicy mieli okazję zapoznać się z zagadnieniami dotyczącymi m.in. możliwości pozyskiwania środków zewnętrznych, współpracy z jednostkami wspierającymi działalność KGW oraz sprzedaży okazjonalnej.
Obecna na spotkaniu Anna Gembicka – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Inwestycji i Rozwoju, podkreśliła ważną rolę, jaką KGW odgrywają w społeczności lokalnej. „Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich to liderki swoich wsi, to one inspirują inne kobiety do działania i rozwoju” – podkreślała Pani Minister. Michał Pelczarski – Wicestarosta Powiatu Łęczyńskiego w swej wypowiedzi położył nacisk na rolę Kół Gospodyń Wiejskich w budowie silnej pozycji regionu, opartej na wykorzystaniu naturalnego potencjału oraz działań oddolnych. Wicestarosta zapewnił przybyłych gości o gotowości Starostwa do podjęcia współpracy w ramach realizowanych inicjatyw.
Artur Soboń – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Inwestycji i Rozwoju zachęcał uczestników spotkania do pozyskiwania środków zewnętrznych, które pozwolą na rozwinięcie prowadzonych działań i aktywności. Krzysztof Michałkiewicz – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej wyraził uznanie dla podjętej inicjatywy, która przyczyni się do aktywizacji mieszkańców terenów wiejskich z powiatu łęczyńskiego.
Druga część spotkania
stanowiła okazję do degustacji produktów lokalnych
i
tradycyjnych wytworzonych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Kulebiak
Generałowej Kickiej, chleb ludwiński, ciasta, mięsa tradycyjnie
pieczone, sok z brzozy, tradycyjny smalec – to tylko nieliczne
prezentowane potrawy. Atrakcją spotkania, która była prezentem od
Pani Minister Gembickiej dla przybyłych gości, był pokaz kuchni
molekularnej. Lody cydrowe, soki w tabletkach, sferyczny kawior
truskawkowy i najszybsze kawowe lody świata – takimi specjałami
kucharze z Hotelu Agit w Lublinie częstowali uczestników spotkania.
Uczestnicy i organizatorzy spotkania wyrazi nadzieję, że podjęta inicjatywa będzie kontynuowana w przyszłości, ku wspólnej korzyści.