Kiełbasa tradycyjna z Dratowa
Jednym z najważniejszych produktów kojarzących się z celebrowaniem istotnych wydarzeń w miejscowości Dratów była kiełbasa z Dratowa, której nazwa powiązana jest z miejscem wytwarzania. W okresie chrzcin, komunii czy wesel odbywało się świniobicie, w czasie którego robiono m.in. kiełbasy. Kiełbasę z Dratowa wytwarzano ze świeżego, dobrze schłodzonego mięsa z łopatki oraz z części szynki. Do smaku doprawiano ją czosnkiem, pierzem oraz solą. Kiełbasa z Dratowa posiadała charakterystyczną łupkę z jelita naturalnego o ciemno-brązowej barwie. Kiełbasa w dotyku jest wyjątkowo plastyczna, krucha i łatwo się łamie wydając przy tym charakterystyczny trzask.
Sposób przyrządzania kiełbasy z Dratowa podzielony był na kilka etapów. W pierwszym etapie wybrane, optymalnie schłodzone mięso krojono na małe kawałki, solono i odstawiano na 3 dni. Następnie mięso mielono przez siatkę o oczkach 100 mm, a mięso ścięgniste na siatce o oczkach 3 mm i napełniano nim jelita, które następnie chłodziły się przez około 3 godziny. Następnie kiełbasę z Dratowa poddawano procesowi wędzenia, który odbywał się w trzech fazach: od obsuszenie powierzchni dymem lub gorącym powietrzem o temperaturze 50-60℃, przez właściwe wędzenie w dymie gęstym o temperaturze 45-55℃ przez 30-80 minut, po wędzenie w dymie rzadkim o temperaturze 60-90℃ przez 10-20 minut. Uwędzoną kiełbasę poddawano obróbce cieplnej polegającej na parzeniu kiełbasy w gorącej wodzie. Na zakończenie kiełbasę studzono zanurzając ją w zbiornikach z wodą o temperaturze 15℃, przez około 5-15 minut, oraz powietrzem o temperaturze 8-12℃ przez około 10 godzin.
Tak precyzyjnie sporządzony produkt pn. kiełbasa z Dratowa od wielu lat cieszy się uznaniem społeczności lokalnej jak i wśród turystów odwiedzających Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie.
TU KUPISZ KIEŁBASĘ TRADYCYJNĄ Z DRATOWA
Sklep „Wędliny u Jana” czynny:
poniedziałek – piątek 07.00 – 18.00
sobota 07.00 – 17.00
Dratów 87 a, 21-075 Dratów
tel. 81 75 70 481
Źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-z-dratowa
Chleb ludwiński pszenny i żytni
Tradycja pieczenia chleba ludwińskiego sięga lat 60-tych i jest kontynuowana do dzisiaj. Sposób jego wypieku nawiązuje do tradycji wsi Ludwin i jej okolic. Dawniej chleb był pieczony przez gospodynie w domowych piecach chlebowych, a technika jego wytwarzania przekazywana była ustnie z pokolenia na pokolenie. Z czasem rosło zapotrzebowanie na chleb (związane to było z pojawieniem się coraz większej ilości turystów przejeżdżających przez Ludwin) i do ciasta zaczęto dodawać mąkę pszenną.
Obecnie chleb ludwiński jest tradycyjnym chlebem pszenno-żytnim przygotowywanym na naturalnym zakwasie o charakterystycznym smaku i zapachu. Nazwa chleba pochodzi od nazwy miejscowości, w której jest wytwarzany. Ze względu na to, że Ludwin usytuowany jest na trasie wiodącej na Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie, ogromne rzesze turystów podążających w stronę jezior, zatrzymują się, aby dokonać zakupu chleba ludwińskiego, o którym wieść niesie już poza teren województwa lubelskiego. „Smak chleba i drobnego pieczywa z Ludwina znają konsumenci z 60 miejscowości, położonych w kilku gminach” (Łęczyński Tygodnik Powiatowy Nr 34, 22.08.1999 r.).
Chleb ludwiński pszenny charakteryzuje się podłużnym kształtem, skórka ma słomkową barwę, która jest popękana, co świadczy o dobrym wypieku chleba. Po przekrojeniu prezentuje się owalny kształt kromki o jasnej barwie. Bochenek waży około 1kg. Smak jest wyrazisty z wyczuwalną nutą zakwasu chlebowego.
Chleb ludwiński żytni ma kształt prostokąta, typowy dla foremki. Chleb jest ciemno-brązowy w przekroju z jasno-brązowym miąższem. Jego smak jest wyrazisty, lekko kwaśny.
TU KUPISZ CHLEB LUDWIŃSKI:
FIRMOWE SKLEPY GMINNEJ SPÓŁDZIELNI:
– Sklep Groszek Ludwin, Sklep Groszek Zezulin Pierwszy, Targowisko miejskie Łęczna, Sklep GS Rogóźno, Sklep GS Piaseczno, Sklep GS Rozpłucie, Sklep GS Kaniwola, Sklep GS Dratów, Sklep GS Dratów Kolonia.
PRYWATNI ODBIORCY:
– STOKROTKA, al. Jana Pawła II 99, 21-010 Łęczna,
– STOKROTKA, ul. Lubelska 59, 21-013 Puchaczów,
– STOKROTKA, Kijany 8G, 21-077 Spiczyn,
– PPHU K. NIEDZIELSKA, ul. Żabickiego 5, 21-010 Łęczna,
– GRAGO, Stara Wieś 174, 21-010 Łęczna,
– GRAGO, ul. Orląt Lwowskich 3A, 21-010 Łęczna,
– GRAGO, ul. Gwarków 5, 21-010 Łęczna,
– FHU L. GIL, Ciechanki 71, 21-013 Puchaczów,
– WALATEK F. SKLEP, Zofiówka 195, 21-010 Łęczna,
– PPH E. GÓRSKA SKLEP GROSZEK, Kijany 19L, 21-077 Spiczyn,
– J. GAJOS SKLEP, Uciekajka 33, 21-075 Ludwin,
-CHU LAO MAŁGORZATA SKLEP, Turka 252, 20-258 Lublin,
– FHU M. CHUDZIAK SKLEP STOKROTKA, Łuszczów Pierwszy 132C, 20-258 Lublin,
– SKLEP WIELOBRANŻOWY MAGDALENKA, ul. Kosynierów 17A, 21-040 Świdnik,
– TOP MARKET, ul. Bukowa 2, 20-258 Turka,
– M. ŚLIWIŃSKA SKLEP, Janowice 58, 21-007 Mełgiew,
– PHU VICO S. CHYLIŃSKI SKLEP, Świdniczek 1B, 20-258 Lublin
– M. SZKUDZIŃSKI SKLEP, ul. Kościelna 6, 21-007 Mełgiew,
– PHU BLUMEX, ul. Turystyczna 63, 20-230 Lublin.
Źródło tekstu: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/chleb-ludwinski
Makaron jajeczny z Ludwina

„Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku codzienne pożywienie mieszkańców wsi lubelskich było mało urozmaicone. W jadłospisie dominowały potrawy mączne oraz przyrządzane z ziemniaków, kapusty, kaszy jęczmiennej i gryczanej, roślin strączkowych i mleka (…) Często przyrządzano także kasze, kluski i pierogi (…) Kluski z mąki żytniej i pszennej lub z surowych i gotowanych ziemniaków jadano najczęściej ze słoniną, serem albo mlekiem” (Janina Hunek, „Tajemnice tradycyjnych kuchni: Rumunia, Szwajcaria, Węgry, Polska”, Lublin: Muzeum Lubelskie).
Źródło tekstu: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-z-dratowa